You are here

Abondance AOC

Oorsprong

In de Mont Blanc regio is de Abondancevallei al generaties bekend om zijn koeien, zijn kapel, het uitgestrekte skigebied verbonden met de Portes du Soleil en vooral om zijn beroemde kaas met een lekker pittig karakter.

Deze kaas werd vroeger onder verschillende namen geproduceerd (Toupin, Fontina, kaas van Bagnes of van Conches), maar uiteindelijk was het de naam Abondance die dankzij de monniken van de nabijgelegen abdijen beroemd werd. De abdij van Abondance verleende de kaas prestige toen hij in 1381 werd gepresenteerd als officiële kaas voor het conclaaf van Avignon ter gelegenheid van de pauselijke verkiezing. Eén koeienras is dominant temidden van de kudden: de Abondance, herkenbaar aan haar mahoniekleurige vacht. Het is een grote melkkoe uit onherbergzame streken die goed bestand is tegen klimaatschommelingen.

Karakteristieken

AOC keurmerk sinds 1990.
Halfharde kaas van rauwe melk.
Minstens 48% vetgehalte op droge stof.
Ronde vorm met holle zijkant, een doorsnede van 40 cm en een hoogte van 8 cm.
Gewicht: 7 tot 12 kg.
Ovaal etiket van caseïne voor de 'fermier' versie (ambachtelijke productie) en een vierkant etiket voor de 'laitier' versie (semi-industriële productie)
Productie: 1.500 ton per jaar.

Gastronomie

De wijnen uit de Savoie, zoals de Apremont of de Roussette de Seyssel versterken de verfijnde aroma's en de superieure fruitige smaak van deze kaas, die vier tot zes maanden gerijpt heeft. De Ambondance is een ingrediënt van berthoud, een traditioneel gerecht uit de Chablaisstreek. Dit wordt bereid met fijne reepjes Abondancekaas die gedrenkt worden in witte wijn en gebakken in de oven.

Productie

Als de wrongelkorrels zo klein als erwtjes zijn geworden, wordt de wrongel tussen twee roerbeurten één keer verwarmd tot 50°. Als deze handeling te lang of te snel gebeurt, zal de kaas bij het rijpen barsten of zwellen.
Tijdens het samenpersen in houten cilinders krijgt de Abondance zijn holle vorm, waardoor je hem onmiddellijk tussen alle andere kazen herkent.
Door middel van een touw kan de vorm aangepast worden aan de gewenste diameter.
De rijping duurt ten minste 90 dagen en vindt alleen plaats in de regio van oorsprong. De kazen worden op naaldhouten planken gezet en om de twee dagen met zout ingewreven. Het oppervlak wordt regelmatig afgedroogd.

Productiegebied

Het grondgebied strekt zich uit over het enorme groene massief van de Haute Savoie: de Aravis, de Mont Blanc streek en vooral de vallei van Abondance.

« Terug naar alle kazen

Aanverwante informatie