You are here

Bleu Des Causses AOC

Oorsprong

De geschiedenis leert ons dat de Bleu des Causses zijn bestaan dankt ​​aan de toekenning van het AOC-keurmerk aan Roquefort! Beide kazen worden in dezelfde streek gemaakt maar met een verschillend hoofdingrediënt: schapenmelk voor Roquefort en koemelk voor de Bleu des Causses. Ontdek het karakter van deze Grands Causses, dat is zoet en tegelijk pittig!

De oorsprong van Bleu des Causses is nauw verbonden met die van de Roquefort, die wordt gemaakt met schapenmelk.
Bij de schapenkuddes liepen er in feite altijd één of twee koeien voor persoonlijk gebruik van de boer voor melk en vlees ... maar een koe is groter dan een schaap, en wat kon men anders doen als er op een dag te veel melk geproduceerd werd dan er kaas van te maken! En zo ontstonden heerlijke kazen zoals 'façon Roquefort ' (Roquefort-type), niet gerijpt in de stad Roquefort, maar in zogenaamde 'bastaardkelders' Het woord 'façon' werd altijd met kleine letters geschreven en toen de Roquefort-kaas uiteindelijk werd erkend als AOC, hebben de fabrikanten van Bleu met koemelk de Unie van producenten van Bleu Aveyron gevormd, een kaas die op zijn beurt als AOC is erkend in 1953 onder de naam 'Bleu des Causses'.

Karakteristieken

AOC keurmerk sinds 1953.
blauwaderkaas van rauwe volle melk.
Minstens 45% vetgehalte op droge stof.
Cilinder met een doorsnede van 20 cm en een hoogte van 8 tot 10 cm. Gewicht van ongeveer 2,5 kg.
Ivoorkleurige kaas, heel romig.
Pittig karakter.
Productie: 860 ton per jaar.

Gastronomie

Het duurt minstens 100 dagen om een Bleu des Causses te maken. Tussen september en februari, wanneer de koeien buiten grazen, is hij natuurlijk het meest aromatisch. Hij smaakt voortreffelijk na de maaltijd, maar ook in de keuken geeft hij smaak aan omeletten, gratins en sauzen.
Een prachtige combinatie: blauw en wit, de combinatie van Bleu des Causses met een witte dessertwijn, zoals Côtes-de-Bergerac moelleux of een witte Floc de Gascogne.

Productie

De belangrijkste productiefase van een Bleu des Causses is de rijping. In eerste instantie rust hij gedurende ongeveer 3 weken op eikenhouten planken op de bodem van natuurlijke grotten. Deze zijn blootgesteld aan koele en vochtige luchtstromingen waardoor de blauwe 'flora' van de kaas ontstaat (vandaar de naam Fleurines). Op dat moment is de kaas dan bitter en kruimelig. Hij moet nog 2 tot 3 maanden 'verzegeld' in aluminiumfolie langzaam rijpen tot een zeer romige kaas met een sterk boeket.

Productiegebied

De Causses worden gekenmerkt door een uitgestrekte wildernis en een steenachtige bodem, met een hard klimaat vol sterke contrasten. De koeien grazen er aromatische planten zoals heide. De rijping van Bleu des Causses vindt altijd plaats in de natuurlijke kalksteengrotten, in het bijzonder in de Gorges du Tarn.

« Terug naar alle kazen

Aanverwante informatie