You are here

Coulommiers

Oorsprong

Coulommiers is het kleinere broertje van de Brie. Sommigen zien hem ook als de voorloper van de beroemde Brie. Hij verschilt hiervan echter door zijn homogene, zachte en vaste textuur en zijn verfijnde smaak met een vleugje zoete amandel.

Er wordt gezegd dat de producenten in de negentiende eeuw op het idee zijn gekomen om de Brie de Coulommiers in een kleiner formaat te produceren omdat de grote vorm voor transport te fragiel en broos bleek.
De stad Coulommiers heeft zijn naam aan de kaas gegeven omdat ze een markt had die dicht bij de productieplaats lag.

Karakteristieken

Witte korstkaas.
vetgehalte op droge stof van 45 tot 50%, platte cilinder met een doorsnede van 12 tot 15 cm en een hoogte van 2,5 tot 3 cm.
Fluwelen smaak, heel romig, witte korst met roodachtige schimmels. Productie: 56.000 ton.

Gastronomie

Coulommiers (ambachtelijke) 'fermier' smaakt bijzonder lekker van juni tot december, maar de Coulommiers 'laitier' (van semi-industriële productie) heeft het hele jaar door een constante kwaliteit.
Hij past bijzonder goed bij een zachte en fruitige rode wijn, zoals een Bourgueil of een Côte de Beaune. Je kan ermee koken zoals met Brie of Camembert: het verwerken in kaaskroketten, op canapés en toastjes of in een croque briard met aardappelen.

Productie

Coulommiers wordt van half afgeroomde gepasteuriseerde melk gemaakt. Soms ook wordt hij van rauwe melk gemaakt. De wrongel wordt met een pollepel of een wrongelsnijder gevormd tot vormen met een hoogte van 10-14 cm en een doorsnede van 12-15 cm. Vervolgens wordt hij uit de vorm gehaald en droog gezouten. Nadien wordt er op alle kanten de schimmel penicillium candidum gestrooid. Hij rijpt slechts 3-4 weken en wordt dan meermaals gekeerd en soms op planken gelegd om het droogproces te voltooien.

Productiegebied

Coulommiers komt oorspronkelijk uit het gebied Île-de-France en dankt zijn succes in grote mate aan de nabijheid van de hoofdstad Parijs. Tegenwoordig wordt hij ook geproduceerd in de Champagne, in de Bourgogne en in Lotharingen.

« Terug naar alle kazen

Aanverwante informatie