You are here

Fourme d'Ambert AOC

Oorsprong

Zijn oorsprong gaat zeker meer dan duizend jaar terug en volgens de legende zouden de Gallische druïden de kuddes al gezegend hebben op weg naar de alpenweiden. In de 'jasseries' (stenen gebouwtjes voor de bereiding van kaas) van de bergen van Forez ontstond Fourme d'Ambert, een pittige en tegelijk delicate blauwaderkaas.

In het verleden werd Fourme d’Ambert op de boerderijen in de 'jasseries', lage gebouwtjes met een strodak, geproduceerd. De kaas werd vooral verkocht op de markt van het stadje Ambert, dat hem ook zijn naam heeft gegeven. Hij mag niet verward worden met Fourme de Montbrison, een blauwgeaderde kaas met een oranje korst.
Om de twee jaar worden de 'Fourmofolies' gehouden, die alle inwoners van de Ambertstreek rond deze kaas samenbrengt. 'Fourme' komt van het Latijnse 'forma', de vorm waarin de wrongel zit. Volgens legendes kenden de Gallische druïden, die hun cultus in Pierre-sur-Haute vierden, deze kaas al. Uit de negende eeuw zijn er tastbare sporen gevonden van de productie van Fourme d'Ambert, op stenen waarop de heffingen worden vermeld.

Karakteristieken

AOC sinds 1972.
Blauwaderkaas.
Minstens 50% vetgehalte op droge stof.
Cilindervorm met een doorsnede van 13 cm en een hoogte van 20 cm. Gewicht: circa 2,2 kg.
Droge en bloemige (witte) korst.
Zoete kaas met een licht bittere toets die naar het suikerachtige neigt.
Productie: 6.000 ton per jaar.

Gastronomie

Fourme d'Ambert past goed bij wijnen uit zijn streek (Côtes-d’Auvergne of Côtes del Forez), maar vooral bij zoete witte wijnen zoals de Coteau-du-Layon.
Hij is in verschillende recepten terug te vinden, zoals de perentaart Fourme d'Ambert, eendenfilet met honing en Fourme d'Ambert op een bedje van uien en spek.

Productie

Nadat hij op natuurlijke wijze gedurende 24 uur uitlekt, wordt de vorm gezouten en doorboord om lucht toe te voeren en de blauwe schimmels zich te laten ontwikkelen.
Vervolgens wordt hij in kelders gedurende ten minste 28 dagen gerijpt. De rijping zorgt voor het verschijnen van een dun wit, grijsachtig korstje.

Productiegebied

Zijn grondgebied zijn de bergen van Forez tot het uiterste noorden van het Centraal Massief. Hier zijn de zomers warm en de winters lang en koud. De Forez is een weinig vruchtbaar gebergte van kristalformaties.
De melk wordt verzameld tussen de 600 en 1000 m boven zeeniveau en geeft de Fourme d'Ambert een unieke smaak met aroma's van klokjesbloemen en heide.

« Terug naar alle kazen

Aanverwante informatie