You are here

Neufchatel AOC

Oorsprong

Alhoewel Parijzenaars de Neufchâtel kaas pas in 1812 hebben ontdekt in de 'Almanak van de fijnproevers', is hij hoogstwaarschijnlijk de oudste Normandische kaas. Zijn lieflijke hartvorm zou door meisjes uit de streek tijdens de Honderdjarige Oorlog zijn gemaakt. Ze zouden deze kaas aan de Engelse bezetters hebben gegeven als teken van vriendschap!

In 1870 start Isidore Lefebvre, boer van Nesle-Hodeng het tijdperk van de ophaal-rijpingsmeesters: hij gaat langs bij boerderijen die niet over voldoende goede kelders beschikken, haalt de uitgelekte wrongel op laat deze rijpen in zijn eigen kelders. Hij ontwikkelt ook de commercialisering van de Neufchâtel, waardoor hij tot in Londen verkocht kon worden.
Neufchâtel is een directe afstammeling van de Bondon en andere Angelotkazen. Hij is zonder enige twijfel de oudste Normandische kaas: hij wordt vermeld in de geschriften van de abdij van Sigy-en-Bray uit de elfde eeuw en wordt in de achttiende eeuw door de abt van Marolles, een fijnproever, omschreven als één van de beste Franse kazen.
Bonde of bondart (stopsel) is de naam van het houten stopsel dat de wijn- en cidervaten afsluit. De vorm ervan doet denken aan de kleine cilindervormige kaas.

Karakteristieken

AOC sinds 1969.
Witte korstkaas.
45% vetgehalte op droge stof.
Verschillende formaten:
cilinder, grote cilinder, vierkant, hartvormpje;
zijn gewicht varieert van 100 tot 600 gram.
De kaas is goudgeel van kleur, zacht en romig met een lichte schimmelgeur.
Hij wordt bedekt door een dun wit donsachtig laagje dat afhankelijk van de rijping goudkleuriger wordt.
Productie: 1.100 ton per jaar.

Gastronomie

De sterke en zoete smaak van de Neufchâtel valt heel goed te combineren met een fruitige rode wijn zoals Côtes du Rhône of met een ambachtelijke cidre bouché. Als hij heel rijp is, komt zijn sterke smaak het best tot zijn recht met een stevige wijn.
Verse Neufchâtel laat zich gemakkelijk gebruiken in hartige of zoete bereidingen. Hij kan daarbij nogal zout uitpakken; oppassen dus en eerst proeven. Pas dan de verdere kruiderij in het gerecht aanpassen.

Productie

Om de kaas rijker te maken, worden er aan de soms al licht geperste wrongel kruimels van al 'bebloemde' kaas toegevoegd. Dan wordt hij gekneed, in vorm gebracht en gezouten.
Men spreekt van 'jonge' Neufchâtel na 12 dagen rijping, van halfbelegen na 3 weken en van belegen na 1-3 maanden.

Productiegebied

Het herkomstgebied beslaat de regio van de Bray, dat het departement Seine-Maritime en een gemeente van de Oise omvat. Het is een vochtig district in Haute-Normandie dat vreemd genoeg in het midden van de kalkstenen vlakte van Caux ligt.
De 'Boutonnière de regio Bray' was een uitgestrekt moerasgebied voordat deze regio het gebied van Parijs van zuivelproducten en cider zou voorzien. Het is pas in de zestiende eeuw dat deze moerassen werden drooggelegd en plaats maakten voor rijke weilanden en de zuivelproductie.

« Terug naar alle kazen

Aanverwante informatie