You are here

Reblochon AOC

Oorsprong

Dankzij de vindingrijkheid van boeren uit de Savoie... én van fraude, kennen we de Reblochon de Savoie. Deze ontstond in de achttiende eeuw in de vallei van Thônes op bergweiden van het Aravis kalksteenmassief in de Vooralpen. Hier lieten de boeren hun koeien grazen en betaalden ze de landeigenaars op basis van de geproduceerde hoeveelheid melk ... Ze hadden er dus belang bij niet álle melkopbrengst op te geven! Zo ontstond de Reblochon, uit de 're-bloche' (tweede melking).
Op de dag dat gemeten werd hoeveel melk hij produceerde, molk een boer zijn koeien niet volledig. Zodra de eigenaar weg was, molk de boer z'n koeien opnieuw. De melk van deze tweede melking was heel vet en werd onmiddellijk gebruikt om Reblochon van te maken. In de jaren '20 was er een heel drukke markt van Grand-Bornand, maar wat hem vooral bijzonder maakte was hetgeen zich 's hier nachts afspeelde: vanaf halféén 's nachts ontmoetten de bergbewoners en de Reblochon-handelaars elkaar elke week.

Karakteristieken

AOC sinds 1958.
Gewassen korstkaas van rauwe melk.
Minstens 45% vetgehalte op droge stof.
Grand Reblochon: platte cilinder met een doorsnede van 13 cm en een hoogte van 3,5 cm.
Hij weegt minimaal 450 g en maximaal 550 g.
Petit Reblochon: hij heeft een doorsnede van 9 cm en een hoogte van 3 cm en weegt 240 g tot 280 g.
Hij heeft een saffraangele-licht oranje korst bedekt met een fijne witte 'mousse'.
Productie 1997: 16.900 ton.

Gastronomie

Frisse, fruitige witte wijnen zoals die uit de Savoie (Crépy, Abymes, Roussette) benadrukken perfect de delicate smaak van Reblochon.
Hij verleent zijn zoete smaak en aroma aan taarten en andere gevulde gerechten. Tartiflette, de Savoyaanse specialiteit bij uitstek, wordt gemaakt met aardappelen, spek, uien en, hoe kan het ook anders, Reblochon.
Hij smaakt het lekkerst op het moment dat de koeien in de zomer en de herfst op de weiden grazen.

Productie

Na het melken wordt de melk verwarmd en wordt er stremsel aan toegevoegd. Vervolgens wordt de wrongel voorzichtig in kleine korrels gesneden en in vormen gedaan.
Gedurende een paar uur wordt er een gewicht op de kaas gelegd zodat hij volledig kan draineren en lichtjes geperst kan worden.
Na een pekelbad (verzadigde oplossing van zout in water) blijft de Reblochon 4-5 dagen in een droogkamer.
Nadien wordt hij gewassen met een annatto-oplossing en regelmatig gekeerd. Na 2-3 weken rijpen in een vochtige kelder, kan er naar hartelust van gesmuld worden!

Productiegebied

Het grondgebied omvat het groene massief van Aravis, de regio Rochois en de vallei van Abondance in de Savoie en de Haute-Savoie.
Het harde klimaat heeft sterke koeienrassen opgeleverd: Lucherine, Montbéliard en Abondance. Hun dieet wordt verrijkt met de weelderige alpenflora en hun heel romige melk verleent aan Reblochon zijn fluwelige, fruitige smaak.

« Terug naar alle kazen

Aanverwante informatie