You are here

Brie en Camembert: overeenkomsten en verschillen

Een lekkere Franse kaas en een goed glas wijn is een combinatie waar we in Nederland erg van houden. Ook een kaasplateau bij de borrel of na de maaltijd is bij ons inmiddels net zo populair als bij de Fransen. Brie is bij ons de meest populaire Franse kaas; op de voet gevolgd door camembert. Hoogste tijd dus om iets meer te weten over herkomst en karakter van onze vaste gasten aan tafel.

Witte korst. Brie is groot, rond en in puntjes gesneden; Camembert is klein, rond en verpakt in een doosje. Beide kazen zijn zachte wittekorstkazen, hebben hun oorsprong in Frankrijk en zijn gemaakt van koemelk.

Camembert is vernoemd naar het gelijknamige dorp in Normandië. Het is een jonge, zachte ronde crèmekleurige kaas met een witte korst. Hij heeft een lichte champignongeur en rijpt in ongeveer twee weken. De smaak is romig, vol, met een aangenaam bittertje in de nasmaak. In tegenstelling tot veel andere kazen heeft alle Camembert dezelfde ronde vorm met een constant gewicht van zo’n 250 gram en is herkenbaar aan zijn karakteristieke houten doosje. Mede door z’n kleinere formaat ontwikkelt camembert zich wat sneller in de tijd dan brie. Op het moment dat de camembert wordt ingepakt, is de kaas nog jong en het rijpen van de kaas gaat door na het verpakken. Naarmate de camembert rijper wordt, wordt de smaak wat scherper. Camembert werd in de 20e eeuw enorm populair en daardoor wordt er nu overal ter wereld camembert gemaakt, tot Nieuw Zeeland aan toe. Maar niet alle kwaliteit is dezelfde. De Camembert van Président komt nog wel degelijk uit Normandië; iets wat je volgens kenners kunt proeven.
Bij de Fransen komt de camembert meestal op tafel als afsluiter van een maaltijd , maar ook op een broodje, als ingrediënt voor salades, verwarmd, of als hapje bij de borrel komt ‘ie uitstekend tot z’n recht.

Brie wordt gemaakt in een ‘wiel’ en weegt snel zo’n 3 kilo. Het wiel wordt in punten gesneden en ‘vers van het mes’ of voorverpakt verkocht.Voor het aanmaken van de witte korst worden bij brie andere fermenten gebruikt dan bij camembert. Brie is vernoemd naar de historische regio Brie, die we nu kennen als het departement Seine-et-Marne vlakbij Parijs. Maar net als bij camembert wordt brie nu ook in andere gebieden gemaakt. Zo komt de Brie van Président uit de Franse Vogezen. Een mooie brie maken van constante kwaliteit is een kunst waarin Président uitblinkt. Brie is wat zachter van smaak dan Camembert en kent door zijn fijne, neutrale smaak een enorme schare liefhebbers. Zoals voor een broodje brie, als kaashapje bij de borrel, als vaste waarde op het kaasplateau, maar ook in de keuken zorgt brie voor een smakelijke toevoeging aan tal van gerechten en salades.

« Terug naar alle artikelen

Meer artikelen