You are here

Franse kaas met vruchten, een perfecte combinatie

Het is een goed gebruik om na de maaltijd (maar vóór het dessert) een kaasplank te serveren.
En het wordt nog lekkerder om daarbij vers fruit, gedroogde vruchten of vruchtenmarmelade te voegen. Ontdek hier enkele smakelijke en verrassende combinaties voor een heerlijke kaasplank of een origineel recept.

Franse kaas houdt van zoet
Echte kaaskenners weten het al: de zure en melkachtige smaak van kaas past bijzonder goed bij de zoete smaak van vruchten, of die nu vers, gedroogd of gekonfijt zijn. Kaas van koemelk, geiten- of schapenkaas, verse of gerijpte kaas, blauwgeaderde kaas, kaas met schimmelkorst of harde kaas komen vaak uitstekend tot hun recht in de combinatie van zoet en zout. U kiest zelf de meest geschikte combinaties, op de kaasplank en... in de keuken!

De familie van de Franse blauwader kazen
Op de kaasplank wordt de krachtige smaak van blauwgeaderde kazen (roquefort, bleu d'Auvergne, crème de bleu) verzacht door fruit. Dat kunnen gedroogde vruchten zijn of seizoenvruchten – zoals peren, druiven, appelen of vijgen – zowel vers als verwerkt tot marmelade. Experimenteer ook eens met gedroogde bananen, marmelade van kweeperen of gedroogde pruimen.

In de keuken: presenteer stukjes blauwaderkaas met hazelnoten als een hapje bij het aperitief. Omwikkel partjes kaas en partjes peer of appel met filodeeg en bak daar een heerlijk zoet-zout taartje van als voorgerecht. Lekker met een groene salade.

De familie van camembert en brie
Op de kaasplank smaken Franse kazen met een schimmelkorst (camembert en brie) uitstekend bij spiesjes met appel of peer. Wilt u een originelere smaakbeleving? Ze zijn ook heerlijk met pruimenjam.

In de keuken: gebruik partjes camembert om een fruitsalade op smaak te brengen of serveer hem op toast met peer, lof en mosterd. Ook heerlijk is brie op toast met abrikoos en wat vers basilicum. Of combineer beide kazen met verse vijgen en pijnboompitten voor een fijne mediterrane smaakcombinatie.

De familie van Franse schapen- en geitenkazen
Op de kaasplank: heerlijk met zomerfruit (geitenkaas met meloen of watermeloen, vers geitenkaasje met perzik of nectarine). Daarnaast houden deze kazen ook heel veel van ander seizoenfruit, zoals appels, peren, vijgen en verse druiven. Ontdek eens het smaakeffect van geitenkaas met honing en fijngehakte munt, gekonfijte sinaasappelschillen of mangochutney.

In de keuken: combineer geiten- en schapenkaas met pijnboompitten, appels of honingkoek voor heerlijke toastjes. Heel verrassend is de combinatie met abrikozenmoes, daarvan zullen zelfs de grootste fijnproevers versteld staan.

De familie van de Franse emmental
Op de kaasplank: Echt lekker bij harde Franse kazen zoals emmental zijn walnoten, blokjes appel of rijpe witte druiven. Wilt u meer bewondering oogsten, presenteer ze dan eens met sinaasappel-marmelade of ananasjam.

In de keuken: serveer deze kaas met noten en omhuld met filodeeg als fingerfood bij het aperitief of gebruik ze samen met rauwe ham ter garnering van oud (geroosterd) brood. Franse emmental is ook heerlijk in blokjes samen met fruit op een prikker, als hapje bij de borrel.

« Terug naar alle artikelen

Meer artikelen