You are here

Over ons

De productie van camembert

De historische achtergrond

Op 19 oktober 1933 geeft de oprichter zijn baan op als fabrikant van melkbussen en gaat hij werken als melkboer en kaasmaker in Laval in het departement Mayenne. De eerste dag haalt hij 34 liter melk op en maakt hij er 17 ‘Le Petit Lavallois’ camemberts mee.

In 1947 verhuist hij naar een ‘modern’ melkveebedrijf in de Rue du Moulin in Laval, waar hij camembert, kwark en boter begint te produceren. Hij wordt al snel een specialist in hoogwaardige boter.

In 1950 haalt hij met een dertigtal medewerkers 10.000 liter per dag op.

In 1955 sterft hij onverwachts en zijn zevenentwintigjarige zoon volgt hem op. Hij is een uitstekende kaasmaker met een buitengewoon gevoel voor zaken en commerciële communicatie.

Zijn bekendste kaas is de ‘Le Voyageur’ camembert, maar ook zijn andere producten genieten een uitstekende reputatie en worden tijdens wedstrijden en beurzen bekroond met tal van medailles en onderscheidingen.

Hij blijft innoveren en is één van de eersten die in Frankrijk het kartonnen UHT-melkpak invoert. Hij geeft het de evocatieve naam ‘lait 2000’ (melk 2000). Maar nog belangrijker is dat hij een betrouwbare techniek voor de productie van camembert met gepasteuriseerde melk doorvoert.

De distributie in de jaren 50

De geboorte van een Président

Président ontstond in 1968 en zijn geschiedenis is verre van alledaags.

Begin januari van dat jaar ontving de zoon van de oprichter een aantal bestuursleden om nieuwjaarswensen uit te wisselen. Er kwam een discussie op gang over de nieuwe gepasteuriseerde camembert die door de kaasmakers ontwikkeld werd. Op een gegeven moment pakt hij een fles whisky beet en zegt aan zijn gasten: ‘Kijk, dat hebben we nodig: een sterk etiket, dat het merk tot zijn recht doet komen, met de kleuren goud en zwart! Aangezien we in de Mayenne, Normandië en Bretagne produceren, moeten we de wapenschilden van deze regio’s gebruiken. En wat het merk zelf betreft... Frankrijk is het land van de presidenten: iedereen is wel ‘président’ of voorzitter van iets! Van de visvereniging, de jeu de boules club of van de vereniging van oud-strijders... Controleer of het merk Président al gedeponeerd is’.

Vier dagen later is het Président etiket klaar.

Tijdlijn

1968 2014