You are here

Veelgestelde vragen

Q Kan je de korst van Brie en Camembert eten?
A Ja, de donzige witte korst van Brie en Camembert kan zonder probleem geconsumeerd worden. De edele witte korst wordt gevormd door de schimmel Penicillium candidum of door varianten ervan. In tegenstelling tot wat de naam suggereert, maken deze schimmelculturen geen penicilline aan. Ze zijn licht verteerbaar en vormen geen risico voor de gezondheid, zelfs niet als je ze consumeert in grote hoeveelheden.
Q Hoe kan je kaas het best bewaren?
A Na het openen van de verpakking is het het best om de kaas te bewaren in de originele verpakking of in huishoudfolie. Zo behoudt de kaas zijn smaak en is de kans op microbiële besmetting beperkt. Vervolgens kan je de afzonderlijk verpakte kazen samen in een plastic bewaardoos doen, zo blijven ze nog beter geconserveerd.
Bewaar de kaas in de koelkast, in het gedeelte waar de temperatuur tussen 4 °C en 6 °C is.
Q Kan je kaas eten als je op dieet bent?
A Ja, absoluut! Om gewicht te verliezen is het raadzaam om de hoeveelheid vetten die men inneemt binnen de perken te houden, maar het is wel belangrijk om nog steeds een bepaalde hoeveelheid vetten binnen te krijgen. Men moet er echter ook op letten dat men voldoende vitaminen en mineralen binnen krijgt. Kaas blijft heel interessant voor de inname van calcium. Als men de consumptie van kaas beperkt tot een portie per dag, aangevuld met twee magere zuivelproducten, wordt de behoefte aan calcium voldoende afgedekt, zonder overtollige hoeveelheden aan vet.
Q Welke kazen kan je het best eten als je lactose-intolerantie hebt?
A Mensen die lactose-intolerantie hebben, kunnen de suiker die van nature aanwezig is in melk niet verteren, omdat hun lichaam het enzym dat nodig is voor de spijsvertering (lactase) niet aanmaakt. Dit resulteert in spijsverteringsstoornissen (buikpijn, diarree, enz.). Gerijpte kazen bevatten weinig tot geen lactose (deze is uit de kaas verdreven tijdens het persen van de kaas en/of afgebroken tijdens de rijping) en kunnen zonder problemen geconsumeerd worden door personen die lactose-intolerantie hebben (overigens: velen van hen consumeren tot 250 ml melk zonder problemen).
Q Wat is pasteurisatie?
A Pasteurisatie is een warmtebehandeling die ongewenste micro-organismen vernietigt die in voedingsmiddelen zitten en die zich anders tijdens de opslag zouden kunnen ontwikkelen, waardoor ze het voedingsmiddel zouden kunnen bederven.
Melk wordt verhit tussen 72 °C en 85 °C gedurende 5 tot 20 seconden. Gepasteuriseerde voedingsmiddelen moeten gekoeld bewaard worden en snel geconsumeerd worden.
Q Wat is traceerbaarheid?
A Tussen de koe die melk geeft en de zuivelproducten die u consumeert, zitten er heel wat stappen: melkinzameling, verwerking, transport, opslag, enz. Traceerbaarheid houdt de mogelijkheid in om de geschiedenis van deze producten en hun samenstelling na te gaan.